Loading Events
  • This event has passed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MATIJA BOBEK

“Kao prvo zagonetno drvo

 

izložba dječjih drvenih igračaka

 

otvorenje izložbe 18. travnja 2017. u 20:00 sati

 

18. – 30.4.2017.

Mala dvorana Galerije Prica, POU Samobor

Radno vrijeme Galerije Prica
utorak, srijeda, četvrtak 9 – 14h
petak 13 – 19h
subota, nedjelja 10 – 17h

ponedjeljkom, praznicima i blagdanima galerija je zatvorena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao prvo – zagonetno drvo

Matija Bobek, odgajatelj predškolske djece iz Varaždina izrađuje konstruktivne drvene igračke i vodi radionice za predškolsku i školsku djecu, djecu s poteškoćama u razvoju, ali i za odrasle. Protekle dvije godine hobi mu je izrada didaktičkih igračaka od drveta kovrčave vrbe i ostalih elemenata drva, te čvrstih prirodnina (agacija, bukva, jela, bambus, riječne naplavine, suhe tikvice, kokosov orah, suhe koštice od breskve, žir, divlji kesten, itd.). Igračke su ručno fino brušene, bez metalnih dijelova i zaštićene jestivim lanenim uljem. Za Matiju je drvo samo po sebi maštovito, bogato oblicima i prirodnim bojama, lagano, nježno i toplo pod prstima pa kao takvo i vrlo pogodno za izradu igračaka. Funkciju igračke prilagođava obliku drveta. Malom intervencijom pokušava napraviti igračku kojom se dijete igra i istražuje mogućnosti, imenuje, koristi prstiće i uživa u estetici drva.

Igračke izrađene od elemenata iz prirode, od raznobojnih i neobičnih drvca, riječnih i morskih naplavina, ukrasnih tikvica i ostalih zanimljivih, čvrstih prirodnina poput žireva, oraha ili pak kore kokosovog oraha osnova su Matijinih radionica. Već samim sakupljanjem i odabirom materijala na svježem zraku, započinje igra s „majkom prirodom“ i tu se stvaraju početne ideje. Tu se ističe drvo kovrčave vrbe koje Matija koristi kao glavnu sirovinu pri stvaranju i koje osim što je primamljivo čudesnim izgledom, meko je i podatno. Iako se guli, kratko suši i nakon zaštite lanenim uljem čvrsto je i spremno za istraživanje. Kada se priskrbi dovoljno zanimljivog materijala za izradu maštovitih igračaka djeca mogu isprobati rijetke i „zaboravljene“ vještine obrade drveta. Tako mogu ručno brusiti drvo grubim i finim brusnim papirima ili pak obrađivati rašpom. Usput upoznaju izgled vrbe, bukve, hrasta, jele, bambusa i drugih elemenata suhog drva, tikve ili pak oraha, koštice ili žira spremnih za obradu. Djeca stavljaju drvo u stegu i pile ga malim pilicama, usput paze na ravninu i držanje pilice, broje godove i slično, naravno uz budno oko voditelja i učiteljica tj. odgajateljica il ipak roditelja. Takvi neobični oblici imaju prirodnu boju i to : crvenu, smeđu, rozu, zelenu, crnu, sivu, bijelu, žutu itd. Upoznaju se i s metodom točkanja drva, vještinom gdje se šilom prave rupice u drvu i time „natočkava“ ime ili neki drugi zanimljivi oblik.

Iz teksta kataloga Matija Bobek i Zoran Zečević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zovem se Matija Bobek i imam 34 godine. Rođen sam u Varaždinu, a nedavno vjenčan u Čakovcu gdje i živim sa svojom suprugom Marijom.
Osnovnu školu završio sam u Knegincu Gornjem gdje sam proveo i cijelo svoje djetinjstvo.
Nakon toga završio sam srednju Rudarsku i kemijsku školu- smjer prehrambeni tehničar.
Nakon što sam 2012. godine diplomirao na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu – odsjek u Čakovcu, 2014. godine sam položio stručni ispit.

Malo zatim počeo sam izrađivati konstruktivne drvene igračke i skulpturice.

Svoje zvanje i usvojene vještine obrade i ljubavi prema drvetu, odlučio sam pretvoriti u interaktivni program pod nazivom: Kao prvo – zagonetno drvo.

Ovaj projekt dijelim sa predškolskom djecom i nižim razredima osnovne škole, djecom s poteškoćama, ali isto tako i s radoznalim roditeljima, odgajateljima, učiteljima, kustosima i ostalim djelatnicima u kulturi koji sa zadovoljstvom pristupaju ovoj rijetkoj, ekološkoj  djelatnosti. U svom trogodišnjem stvaralaštvu (proces traje dalje) istaknuo bih pet samostalnih izložbi i niz radionica i gostovanja na kojima sam vodio istraživalice i radionice za oko 3000 djece od tri do trinaest god.

Vjerujem u svoju ljubav prema pedagogiji ali i prema održivom načinu življenja uopće, počevši od sebe i odgoja djece i njihovih potreba. Isto tako vjerujem u suživot djece (ali i odraslih) s prirodom i prirodnim pojavama te mislim da je jako bitno da u predškolskoj fazi djeca uče kroz igru, istraživanjem prirodnih materijala.

 

Kontakt

mobitel: 092 269 7644

e-mail: bobolinac@gmail.com

facebook: Zagonetno drvo

 

Fotografije s otvorenja izložbe 18.4.2017. – fotograf Marko Polonijo