Loading Events
  • This event has passed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://drive.google.com/drive/folders/0B91l2IBS2U8FS3FaSWFLN1VldVU

 

Muzej Ljubavi – Stanko Vraz i Julijana Cantily

Putujuća izložba ljubavnih priča sa svih strana svijeta: o Ljerki Šram i Milivoju Dežmanu, Miljenku i Dobrili, Jesenjinu i Isidori, Mumtaz Mahal i šahu Shananu, Heloise i Abelardu, princezi Louise i Gezi Matačiću.
Sastavni dio izložbe postat će i samoborska ljubavna legendarna priča o Ljubici i Vrazu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanko Vraz, jedan od najistaknutijih pjesnika ilirskog pokreta, na putu iz Slovenije svratio je u Samobor. Izlazeći iz kočije, njegov je pogled susreo oči mlade djevojke na balkonu. To su bile oči Julijane Cantily ili kako ju je pjesnik zvao “Ljubica”. Vraz se fatalno zaljubio u prelijepu crnooku kćer bogataša te iako se nikada nisu dotakli, gledali su se pogledima punima ljubavi. No, Vraz je u očima Ljubičina oca bio samo siromašni pjesnik te nije bio odgovarajući odabranik za njegovu kćer.

Otac ju je ubrzo udao za bogatog trgovca iz Ljubljane. Vraz nikada nije prestao voljeti svoju Ljubicu, a iz te neostvarene ljubavi nastala je jedinstvena zbirka ljubavne poezije “Đulabije”. Ljubica je vrlo brzo umrla, a pokopana je u Samoboru nedaleko crkve sv. Anastazije. Prema legendi, Ljubičin je otac shvatio svoju krivicu te pozvao Stanka da napiše posljednje stihove na njenom grobu. Ljubica je zahvaljujući legendarnoj Vrazovoj ljubavi postala besmrtna, zauvijek ovjekovječena u hrvatskoj poeziji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.globallovemuseum.net/