Loading Events
  • This event has passed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunčica Travaš “Odsjaji krša”

 

 otvorenje izložbe 2. svibnja 2017. u 19:00 sati

 

Mala dvorana Galerije Prica
Trg Matice hrvatske 6
10430 Samobor

 

izložba je otvorena do 14. svibnja 2017.

 

Radno vrijeme Galerije Prica
utorak, srijeda, četvrtak 9 – 14h
petak 13 – 19h
subota, nedjelja 10 – 17h

ponedjeljkom, praznicima i blagdanima galerija je zatvorena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odsjaji krša

Pjesnici su čuđenje u svijetu, oni idu zemljom i njihove oči velike i nijeme rastu pored stvari, riječi su pjesme A. B. Šimića.

No i slika može biti poput pjesme. Sunčica Travaš nedvojbeno je pjesnikinja kista i kao svaki nadahnuti  pjesnik,  vješto rabi sjenovite prečace kojima nas iz stvarnog, čvrstog, opipljivog svijeta uvodi u ono što je u tom svijetu eterično, suptilno i neopipljivo.

Njezine slike pričaju priče i pričaju ih na način koji je daleko od površnosti i puke dekorativnosti. Uistinu, nitko nužno ne mora biti likovni stručnjak kako bi u njezinim radovima uočio izuzetnu toplinu i prijemčivost. Jest, na prvi pogled zadivit će nas njezin raskošan kolorit i dobro razrađena tehnika. No odmah potom shvatit ćemo da u njezinim radovima postoji izvjesna dubina, ona, koju nagonski prepoznajemo kao dimenziju duše. I upravo je to ono što nas u njezinim slikama ponajviše privlači i očarava.

Svrnemo li pogled na njih, vidjet ćemo malo boje tu, malo tamo, malo sjene, točkicu svjetlosti. Razigrani oblici miješaju se jedan s drugim tvoreći čudesan kolorit u kojem nas samo korak dijeli od ruba sna.  Ljepota je uvijek u oku promatrača, a Sunčica je lovac na ljepotu, njezine slike odbljesci su trenutaka zakračunatih u vremenu.

Zagledamo li se pozorno u njih, čuti ćemo šum mora i šapat vjetra u maslinovoj grani. Osjetit ćemo vrelinu sunca na usijanom kamenu, miris lelujave lavande i suhe ispucale zemlje.

Oslikavajući pak smiraj dana, doba kada sjene postaju bremenite tajnama, svim onim što je u našim stvarnostima nejasno, skriveno ili neizrečeno, Sunčica nam pruža  slobodu da  vlastitom maštom popunimo  taj suptilni nedorečeni prostor.

Ona oslikava život u njegovoj punini i obilju, u njegovoj zrelosti, onda kada je najbogatiji i najraskošniji, bremenit gotovo opipljivom raspojasanošću.  U suštini, njezin rad svodi se na potragu za onim što je vidljivo ispod površine.

Jest, Sunčica je pjesnikinja kista, no i majstorica je slikarskog zanata. Jer, za neke njezine slike, na prvi pogled pomislili bismo da su akvareli, brza slikarska tehnika, gotovo prozirnim bojama. Zadivljujuće je, uistinu, da netko uljanim bojama može naslikati sliku nalik laganom i prozračnom akvarelu.

No da, sve njezine slike premašuju granice svojih okvira.

Gledajući ih, odmah se osjetimo isto kao da nam je netko rekao nešto veoma lijepo.  Sunčica Travaš. Doista, nomen est omen.

Silvija Čolić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunčica Travaš rođena je 10.06.1965. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu za kulturu i umjetnost završava u Zagrebu, gdje i diplomira na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Pravosudni ispit položila je 2001. godine. Živi u Zagrebu, na adresi A. Šoljana 3.

Od ranog djetinjstva bila je članica Dječjeg kazališta “Dubrava” u Zagrebu. Slikarstvom se intenzivno bavi od 1996. godine, slikajući tehnikom ulja na platnu, prenoseći na njih svoju očaranost sjajem i raskoši krša, gromača, maslinika …

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika .

Sudionica je većeg broja samostalnih i skupnih izložbi te likovnih kolonija humanitarnog karaktera.

 

Samostalne izložbe u posljednjih petnaestak godina:

2003. Galerija “Ruža” Zagreb

2005. Dom hrvatskih branitelja Pula,

2006. Gradska galerija Jastrebarsko,

2006. Otok Krapanj, stara uljara

2007. Volksbank Zagreb

2007. Izložbeni prostor Biograd

2007. Gradska galerija Antuna Gojaka Makarska

2008. Galerija Ulrich,  Zagreb

2008. Chelsea Old Town Hall, Kings Road, London

2009. Crkva sv. Nikole, otok Rab

2013. Galerija Ulrich, Zagreb

 

e-mail: suncica.travas@gmail.com

tel. 091 595 04 11