Loading Events
  • This event has passed.

Galerija Prica

četvrtak, 23. 03. 2017., u 20 sati

Ususret Nouruzu – večer tradicionalne iranske glazbe i Kvartet Bigah

Povod ovom programu je proslava Međunarodnog dana Nouruz (početak proljeća, početak iranske Nove godine – 21.3.2017.) i novi projekt Hrvatsko-iranskog društva IRANDUSTAN pod nazivom Ususret Nouruzu koji će se, osim u Zagrebu, održati i u nekoliko drugih gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Sisak, Samobor, Osijek i Rijeka). Program traje od 21.3.sve do 26.3.2017. godine. “Želja nam je da ovu proslavu organiziramo za sve građane Republike Hrvatske ali i za one kojih se na neki način tiče Nouruz. Naime Nouruz je je iranski tradicionalni blagdan Nove godine koje slave svi iranski narodi, ali i drugi narodi usko vezanih uz iransku kulturu. Običaj slavljenja Nouruza proširio se na mnoge krajeve svijeta, uključujući dijelove središnje i južne Azije, sjeverozapadne Kine te na poluotok Krim.” – navode u Hrvatsko-iranskom društvu Irandustan.

Godine 2009. g. Nouruz je službeno upisan na UN-ov popis nematerijalnih kulturnih baština.

Povodom Nouruza Hrvatsko-iransko društvo Irandustan pozvao je Kvartet Bigah iz Irana koji se sastoji od jedne glazbenice i tri glazbenika. Oni sviraju tradicionalnu iransku glazbu na žičanim glazbalima i na dombak (džembe).

Kvartet Bigah

Glazba na području današnjeg Irana ima povijest staru nekoliko tisuća godina, još iz doba neolitika (4500-2000. prije n. e. Ovo potvrđuju arheološka istraživanja elamitske kulture (2700-539. prije n. e.) na jugozapadu Irana.
Iranska klasična glazba (Musiki Asil) snažno je utemeljena na teorijama estetike. Ovaj glazbeni žanr sačuvao je elemente još iz sasanidiskog razdoblja (224.-651.). Tradicionalna glazba uz pjevanja perzijske poezije igra važnu ulogu u svakodnevnom životu Iranaca.
Kvartet Bigah (perzijski: بیگاه: bezvrijeme) sastoji se od četiri mlada profesionalna glazbenika redom diplomirani na Sveučilištu za umjetnost u Širazu (Shiraz University of Art) i nekoliko glazbala iz Irana koji nastoje prenijeti djelić osjećaja i inspiracije profane glazbene tradicije stare nekoliko tisuća godina. Članovi Kvarteta Bigah: Gđa. Nasim Navaei, Ardalan Soltangheisi, Milad Dezfoulian i Alireza Dezfoulian